In deze aflevering van Revenue Lab bespreken Nico en Matteo hoe je een marketingstrategie opbouwt. En waarom marketing zonder strategie alleen maar noise is.
Waarom een marketingstrategie?
Je kan uiteraard bepaalde marketinginspanningen met een zekere historiek rustig laten lopen terwijl je intussen een strategie uitdoktert. Je hoeft dus niet alles overboord te kieperen.
Maar uiteindelijk heb je wel een slim stappenplan nodig. Zo niet, zit je in de marge te rommelen zonder een solide basis.
Je bent dan druk bezig, maar weinig aan het realiseren. Je springt van de ene campagne naar de andere, maar dat is op geen enkel fundament gebaseerd. Je moet dus het geduld opbrengen om eerst degelijk onderzoek te doen.
En dat is exact wat een marketingstrategie is: een essentiële basis en niet zomaar een nice-to-have.
Wat is een marketingstrategie?
Strategie is niet: een Facebook- of LinkedIn-campagne opzetten voor een bepaalde doelgroep. Het gaat niet over omzetdoelstellingen, kanalen of tactics.
Strategie toont je waar je naartoe gaat, hoe je het gaat bereiken en wat de beste weg is. En dat moet je écht weten om de zaken slim aan te pakken. Zonder strategie ga je te generiek praten, ben je voor niemand relevant en haal je geen goede resultaten.
Veelgemaakte fout bij strategie
Bedrijven redeneren soms: “We hebben nog geen strategie, maar we gaan al wat dingen testen om te zien of het werkt of niet werkt.” Resultaat? Het schiet alle kanten op, maar ze bouwen niets structureels. En dat is zonde van het geld.
Daarom is een strategisch kader zo interessant: je kan veel beter en gerichter testings doen. Maar welke pijlers zijn er nu om een goede marketingstrategie te creëren?
De 4 pijlers van een adequate marketingstrategie
Een slimme strategie begint bij research en je markt goed begrijpen. En dat hoeft niet zo lang te duren. Sla die stap zeker niet over.
Stap 1. Doe onderzoek en begrijp je markt
Bekijk de cijfers van je sector, praat met klanten, doe marktonderzoek en kijk waar concurrenten mee bezig zijn. En ook: waar jij de meeste meerwaarde biedt en wat je klanten van je verwachten.
Probeer marktonderzoek bovendien niet te eng naar je rechtstreekse concurrenten te zien. Kijk breder – ook naar de onrechtstreekse concurrenten: wie kan er allemaal het probleem oplossen dat jij wil oplossen voor je doelgroep?
Stap 2. Begrijp binnen de marktcontext waar je sterktes liggen en op welke segmenten
Het is niet de bedoeling om een aantal industrieën te kiezen en die te bedienen. Probeer voor jezelf te definiëren wie de relevante segmenten zijn en graaf daar ook onder oppervlakte. Want de echte kracht zit in de verschillende niches waaruit het segment is opgebouwd.
Stap 3. Positionering
Kijk hoe je een meerwaarde kunt betekenen voor de subsegmenten die je kiest. En op welke manier je je verhaal in de markt gaat zetten. Er zijn verschillende parameters waaraan een goede positionering moet voldoen:
Parameter #1. Relevantie
- Ben je onderscheidend genoeg tegenover het huidige aanbod?
- Los je een probleem op waarvan je doelgroep wakker ligt?
- Is dat probleem zo relevant dat je doelgroep het opgelost wil zien?
Parameter #2. Claim
Kan je het claimen? Is het effectief zo dat andere spelers niet bieden wat jij biedt? Dan is concurrentieonderzoek wel handig. Je wil tenslotte uniek zijn en niet hetzelfde vertellen als je concurrent.
Parameter #3. Waarmaken
- Kun je het effectief realiseren?
- Vind je de skills die nodig zijn?
- En kan je de extra productontwikkeling doen?
Je zit gebeiteld als je de 4 parameters kunt afvinken.
Stap 4. Strategische doelstellingen
Vanaf deze stap kun je vrij snel naar de tactieken gaan. Drie strategische doelstellingen:
#1. Financiële targets
Je wil een bepaalde omzet bereiken in een bepaald segment.
#2. Groeitargets
Je wil een bepaald marktaandeel wegkapen binnen een markt of categorie. Of je wil dat sommige collega’s binnen een bepaalde termijn specifieke skills aanleren door certificaten te behalen. Dat is een strategische doelstelling die past binnen je positionering.
#3. Processen
Je wil bijvoorbeeld de werking binnen een bepaalde dienst 20% efficiënter maken.
Maak je strategie meetbaar
Doelstellingen worden vaak nog te beperkt gedefinieerd. Stel: je wil 30% groeien het komende jaar. Maar de vraag is: welke weg wil je daarvoor bewandelen? Hoe ga je dat realiseren?
Het antwoord zit in je strategie. Die moet je doorvertalen naar tactieken. Zorg dat je doelstellingen ook meetbaar zijn: dat is het laatste puzzelstuk van een goeie strategie.
Pas als je je strategie hebt bepaald, kan je campagnes lanceren, relevante content uitwerken en je website bijschaven. Dan worden die keuzes gemakkelijker. Ook je team is meer gealigneerd omdat iedereen de weg kent naar een bepaald einddoel.