In deze aflevering van Leadgen Lab bespreken Nico en Matteo de impact van je content. Hoe haal je het maximum uit je contentinspanningen? Wat zijn de valkuilen? En hoe verdeel je nu je content op een slimme manier? Let’s find out!


Te weinig impact

Onder content begrijpen wij bijvoorbeeld: blogartikels, video’s, whitepapers, e-books, testimonials, en korte interviews met klanten.

Een contentteam steekt vaak veel werk in dat soort contentcreatie. Toch zie je dat bedrijven te weinig impact hebben. Te weinig mensen bekijken of lezen hun content. Een stukje info wordt één keer gedeeld op Twitter en dan houdt het op. Zonde van de tijd en middelen om die content te maken.

Bij SEO-pagina’s – gemaakt rond een keyword – hopen bedrijven vaak ook op een toppositie via organische resultaten. Alleen: de concurrentie is bikkelhard. En de content heeft 6 tot 12 maanden nodig om te werken. Dus da’s niet optimaal. Er is ook weinig toegevoegde waarde bij SEO-content.

Geen rode draad in je content

Tweede probleem bij contentcreatie: er is geen rode draad maar enkel losstaande initiatieven zonder een duidelijke kapstok.

De oplossing? Ga voor één centraal concept. Eén centrale contentcreatie. Pillar content noemen we dat bij Websteak. Voor ons is dat onze podcast. Daar verzamelen we problemen van onze potentiële klanten en brengen die op schaal via de podcast. Daarop wordt heel onze distributie afgestemd: kleine teasers voor social, nieuwsbrief, organische content …. Ook onze paid content is erop gebaseerd.

Waarom een expert binnen je organisatie essentieel is

Contentcreatie met een rode draad volstaat niet. Je hebt iemand met expertise nodig binnen je bedrijf, binnen het vakdomein waarbinnen je bedrijf actief is, om die contentcreatie te trekken. Niet iemand uit een agency.

Zo heb je altijd sterke content die afgestemd is op de doelgroep, met de expertise die er binnen je bedrijf leeft. En zo breng je die content op consistente basis.

Span je CEO voor de kar

Heb je sterke content mét een rode draad die gedeeld wordt door een expert binnen je bedrijf?

Zorg ook dat het C-level achter je content staat én die mee verdeelt. Daar valt of staat je marketingsucces mee. De impact van de pillar content wordt veel groter.

Belangrijk is dat iedereen in je bedrijf de juiste mindset heeft. Want met die strategie meet je geen bezoek op de website. Je gaat je doelgroep maximaal informeren. Dus je expertise maximaliseren laten consumeren. Zonder meteen leads te verwachten. En dat vergt toch een andere mindset.

Bepaal de ideale lengte van je videocontent

Wil je de ideale lengte van je videocontent kennen? Hier is een gouden tip: kijk hoeveel tijd je doelgroep wil spenderen aan nieuwe inzichten. Dat kan 3 minuten zijn of 15 minuten, zoals bij ons het geval was, als we dit vroegen aan marketingmanagers. Die tijd kan hard verschillen. Net zoals het type medium. De hamvraag is: hoe en waar wil mijn doelgroep die content consumeren?

Negeer je buikgevoel

Hét probleem met contentcreatie is vaak: het wordt gemaakt vanuit de interesse van het bedrijf.

Stel: je bent vastgoedspeler. En je vertelt graag over projectontwikkeling. Maar zijn particulieren of investeerders daarin geïnteresseerd? Je moet vanuit de invalshoek van je doelgroep content creëren, niet vanuit je eigen buikgevoel of interesse.

Zo verdeel je je content op een slimme manier

Heb je je pillar content? Bijvoorbeeld een video van 30 minuten? Dan ga je die video opknippen tot hapklare stukjes van 1 à 2 minuten. Dat is de ideale lengte voor een stukje video. De consumptie van die content is het belangrijkste: je wil inzichten delen met de markt. En dus moet je vermijden dat mensen in de eerste fase het platform verlaten. Zet die hapklare stukjes rechtstreeks in de feed post zodat de drempel niet te hoog is.

Extra tip: test je bijschriften

Het bijschrift bij je videofragment is belangrijk. Maak varianten van dat bijschrift, kijk wat het beste werkt en ga die dan uitlichten aan een grote groep. Hoe kom je tot die bijschriften? Kijk naar 5 invalshoeken:

  • Belicht een feauture uit je video: een rationele eigenschap
  • Belicht een voordeel: een emotionele eigenschap
  • Belicht sociaal bewijs: quotes, bewijzen, cijfers …
  • Vermeld FAQ: verbind een veelgestelde vraag aan je fragment
  • Benoem een voordeel dat je concurrent niet heeft

Hieruit haal je het winnende bijschrift om op grote schaal te gaan verdelen in een tweede fase.

in snackvorm

  • Maak content op een consistente basis: minstens 1 x per week.
  • Reken op 6 tot 12 maanden om impact te hebben, om het juiste momentum te creëren.
  • De juiste mindset is belangrijk: verwacht na 2 maanden geen leads, je doet het om op lange termijn je doelgroep te informeren.
  • Distributie: verdeel hapklare contentafgeleiden naar je doelgroep en zet paid advertising in.
  • Het bijschrift bij je videofragment is belangrijk. Maak varianten van dat bijschrift, kijk wat het beste werkt en ga die uitlichten aan een grote groep.