Customer retention zou bovenaan het to do-lijstje moeten staan van elk bedrijf. Bestaande klanten tevreden houden is dan ook stukken makkelijker dan geheel nieuwe klanten aan te trekken. Klanten die jouw bedrijf al eens een keertje hebben uitgeprobeerd, zijn heel waardevol. En als je slim bent, benut je die relatie dan ook ten volle.

Klaar om customer retention-strategieën naar je hand te zetten? Hieronder vind je enkele bruikbare tactics voor een duurzame relatie met je klanten.

Wat is customer lifetime value of CLV?

Customer lifetime value of CLV meet hoeveel inkomsten jouw bedrijf genereert van één enkele klant. Om deze customer lifetime value in kaart te brengen, moet je een aantal dingen onder de loep nemen.

In eerste instantie bekijk je hoeveel je klant gemiddeld uitgeeft tijdens een bezoek. Daarna is het opportuun om na te gaan hoeveel bezoeken of aankopen de klant gemiddeld per jaar doet. Vervolgens maak je een ruwe schatting van hoeveel jaar je denkt dat de klant jou trouw blijft. Ideaal gezien is dat zo lang mogelijk uiteraard.

Waarom is customer lifetime value zo belangrijk?

Studies tonen aan dat het kostenefficiënter is om bestaande klanten te behouden in plaats van nieuwe klanten aan te trekken. Hoe hoger je CLV en hoe meer klantenrelaties je in stand houdt, hoe winstgevender je bedrijf zal zijn.

In een ideale wereld wil je dat een klant je producten levenslang blijft aankopen. Dat is ongewoon, maar niet onmogelijk en is ook weer afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en het product dat je verkoopt.

Hoe kan customer retention je customer lifetime value optimaliseren?

Jouw CLV is onlosmakelijk verbonden met je customer retention. Wanneer klanten beroep doen op jouw diensten gedurende een jaar, zal je CLV lager zijn aangezien het enkel de aankopen gedurende dat jaar opnemen in de berekening.

Maar als je je customer retention optrekt en klanten je bedrijf langer trouw blijven, zullen ze je producten ook gedurende langere tijd aankopen.

Hoe kan jouw bedrijf de customer retention verhogen?

Je customer retention verhogen is essentieel om te snoeien in klantenwervingkosten en je winsten te verhogen. Hieronder enkele tactics om je customer retention te boosten.

Verhoog het aantal terugkerende klanten

Als je merkt dat de meeste van je klanten afhaken na een paar maanden, loop je wellicht geld mis, aangezien dat de kosten voor klantenwerving niet dekt. Maar als je de klanten kan overtuigen om een jaarabonnement aan te gaan bijvoorbeeld, verhoog je het aantal terugkerende klanten.

Dat kan met een aanzienlijke korting ten opzichte van het maandelijks abonnement. Het uitbreiden van je functies en services is dan ook een must: zo hebben klanten langer de tijd nodig om alles te ontdekken wat je aanbiedt. Wanneer ze tevreden zijn over je geleverde diensten, is de kans groot dat ze verlengen. Een win-win!

Verhoog de aankoopfrequentie

Een andere manier om je CLV te boosten, is om klanten aan te sporen je producten of diensten vaker te kopen. Dat kan je doen door verschillende pakketten in een app aan te bieden bijvoorbeeld. Misschien kan je wel elk jaar een nieuwe versie van je product uitbrengen? Denk maar een verouderde telefoons of laptops.

Verhoog de gemiddelde aankoopwaarde

Upselling is één van de oudste truken uit de doos. Wanneer je je klanten upselling-opties op regelmatige basis kunt verkopen, zal hun CLV bijgevolg toenemen.

Upselling zie je bijvoorbeeld vaak bij autoverdelers. Een standaard auto kost behoorlijk minder dan wanneer je kiest voor een exemplaar met fancy velgen, een geïntegreerd GPS-systeem en zetelverwarming.

Maak gebruik van e-mail- en sms-remarketing

Veel bedrijven zetten in op e-mail- en sms-remarketing, maar komen al gauw heel opdringerig en spammy over.

Gepersonaliseerde en relevante content is heel waardevol voor je klanten. Hou dat in het achterhoofd bij het opstellen van je campagnes. Dat kan al door de voordelen of nieuwtjes van je bedrijf uit de doeken te doen in plaats van je klanten elke keer iets nieuws aan te smeren.

Bij de meeste e-mailtools kan je eenvoudig checken wat de gemiddelde open rate is en welke links werden aangeklikt.

Maak gebruik van klantaccounts

Wanneer je klanten de mogelijkheid geeft een persoonlijk account aan te maken, kan je ook een gepersonaliseerde ervaring creëren met kortingen, snelle check-outs, een verlanglijst, enzovoort.

Je kan eveneens aanbevelingen doen op basis van hun eerdere aankopen. Werkzaam in mode? Dan kan je matching items voorstellen die perfect aansluiten bij wat ze in het verleden hebben gekocht.

De juiste customer retention-strategie vinden? Wanneer je je klanten goed kent, is het makkelijker te weten te komen wat hen triggert. Contacteer ons voor persoonlijk advies op maat!

In snackvorm

  • Customer lifetime value of CLV meet hoeveel inkomsten jouw bedrijf genereert van één enkele klant.
  • Studies tonen aan dat het kostenefficiënter is om bestaande klanten te behouden in plaats van nieuwe klanten aan te trekken. Hoe hoger je CLV en hoe meer klantenrelaties je in stand houdt, hoe winstgevender je bedrijf zal zijn.
  • Jouw CLV is onlosmakelijk verbonden met je customer retention. Wanneer klanten beroep doen op jouw diensten gedurende een jaar, zal je CLV lager zijn aangezien het enkel de aankopen gedurende dat jaar opnemen in de berekening.
  • Je customer retention boosten? Verhoog het aantal terugkerende klanten, verhoog de aankoopfrequentie, verhoog de gemiddelde aankoopwaarde, maak gebruik van e-mail- en sms-remarketing en zet in op klantaccounts.