In deze aflevering bespreken Nico en Matteo 4 leadgeneration-trends voor 2023, die op lange termijn gaan renderen voor de marketingstrategie van je organisatie. Laten we er meteen invliegen!

Wil je de vruchten plukken van deze trends? Dan moet je wel geduld opbrengen. En ja, dat vraagt een shift in mindset. Maar er is één zekerheid: op korte termijn lukt het niet. Leads worden je nu eenmaal niet zomaar in de schoot geworpen. Tijd om de 4 leadgeneration-trends voor 2023 onder de loep te nemen.

Trend 1#. Audience bouwen

Het bouwen van een audience, van gelijkgestemde zielen, wordt in 2023 belangrijk. En daar zijn verschillende uitingen van

Zo zijn communities weer hot. En je ziet ook meer thought leadership: veel b2b-bedrijven zetten zich vanuit een bepaalde expertise in de markt om vooraf al autoriteit te creëren.

Hun experts zijn zichtbaar zijn met hun personal brand, communiceren veel en trekken een bepaalde niche naar zich toe. Dat zit een logica in: mensen willen zaken doen met mensen, niet met bedrijven.

Onze voorspelling voor 2023? Het belang om een audience of achterban te bouwen zal alleen maar toenemen, ook door privacyredenen. Denk maar aan het wegvallen van third party cookies, waardoor je minder gericht kunt targetten. De markt zelf creëren en een personal brand opbouwen wordt dus belangrijk.

De grote platformen zoals WhatsApp en Instagram spelen hier trouwens al op in. Dus denk dit jaar na over hoe je je audience kunt behouden en uitbreiden. Het doel: mensen samenbrengen rond een idee, zoals een podcast of videoreeks. Dus die mensen hoeven niet vanaf dag één in een groep te zitten. Daar kan je op termijn naartoe werken.

Trend #2. Kwalitatieve content produceren

Bedrijven moeten denken als mediabedrijven: hoe kan je content produceren op een hoog niveau dat je ideale klantprofiel kan helpen?

Content wordt nog te vaak bekeken als nice-to-have, maar geen must. Maar zonder content ga je op lange termijn een competitief nadeel hebben. Probeer daarom 2023 te starten met edutainment. Daarop moet de focus liggen en niet op de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf, je producten of diensten.

Vertrek vanuit de pijnpunten en de leefwereld van je doelgroep. En beantwoord de vragen met de experts binnen je bedrijf in welk format dan ook. Dat kan audio, video of tekst zijn. Probeer op dagbasis aanwezig te zijn bij je doelpubliek met informatie waarop ze zitten te wachten.

Dat klinkt als een hoop werk, maar met een juiste concept ben je gestart. Je hebt trouwens niet één afgelikte, jaarlijkse bedrijfsvideo nodig. Maak liever meerdere authentieke video’s die helemaal niet zo perfect hoeven te zijn, zodat je tenminste in de feed van je doelgroep aanwezig bent.

Trend #3. Je datakwaliteit hoog houden

De komende jaren moet je als bedrijf first party data ontwikkelen. Want er komen ontwikkelingen aan die targeting moeilijk gaan maken.

Het vergaren van data is niet moeilijk, maar de datakwaliteit hoog houden is een uitdaging. Als je data gewoon laat instromen, kun je er geen inzichten uithalen en kan je er niet mee aan de slag om je business te doen groeien.

En nog een belangrijk punt: kan je als marketeer CRM-analyses doen? Want veel b2b-marketeers hebben weinig affiniteit met CRM. En die skill gaan ze in 2023 wel in de vingers moeten hebben. Zo worden ze meer allround als marketeer.

Trend #4. Revenue teams

Het concept van revenue-teams gaat sterk opkomen in Europa, waarbij sales- en marketingteams gaan samenwerken in één groep om richting de bedrijfsdoelstellingen te werken.

Dit komt bij veel bedrijven hoog op de agenda te staan. Marketing gaat moeten meedenken tot op de euro, en sales moet begrijpen dat marketing een versneller is voor hun salesactiviteiten.

Bij Websteak proberen we het goede voorbeeld te geven. We laten sales en marketing achterwege en hebben één revenue-team. De rol van sales en marketing is de afgelopen jaren sowieso sterk veranderd.

Dus beide teams gaan een nieuwe rol moeten vinden en dan zijn revenue teams eigenlijk een logisch gevolg.