Durven jouw verkopen ook wel eens in een vroeg stadium te slabakken? Geen zorgen, dat ligt meestal niet aan je team, maar aan het proces. Het gebeurt vaak dat er te veel wordt geoptimaliseerd aan het begin van de marketingfunnel, ten koste van het einde van het einde van de funnel.

Dat betekent helaas dat er veel geld wordt gespendeerd aan het aantrekken van prospecten, maar niet aan de opvolging ervan. Niet getreurd, net zoals bij elk proces, kan je ook je verkoopstrategieën bijschaven voor betere resultaten!

In dit artikel geven we je 3 verkoopstrategieën om je sales nieuw leven in te blazen.

Verkoopstrategieën waar je salesteam mee aan de slag kan

Stel: het bovenste gedeelte van je funnel werkt vlekkeloos. Je vertegenwoordigers werken aan goede deals met beloftevolle prospecten, maar toch draaien die besprekingen op niets uit. Met onderstaande verkoopstrategieën zet je vastgelopen onderhandelingen weer in gang, zodat je salesteams meer verkopen kan scoren!

Optimaliseer de content die je naar je prospecten stuurt

Laten we beginnen bij de meest eenvoudige tactic. Stel jezelf deze vraag: wat stuur je uit en waar loopt het fout? Zijn er bepaalde hiaten die kunnen gevuld worden die ervoor zorgen dat potentiële klanten het hazenpad kiezen?

  • Zo kunnen de bepaalde links in je e-mails spamfilters triggeren. Zorg er dus voor dat je je prospecten altijd naar veilige omgevingen stuurt om pagina’s te bekijken of bestanden te downloaden.
  • Een ander belangrijk aandachtspunt is het toekennen van de juiste rechten. Werk je graag met Google Doc? Zorg er dan zeker voor dat alle rechten correct worden toegediend aan mensen buiten je organisatie. Anders kan dit voor problemen zorgen.

Ook de bestandsgrootte van afbeeldingen, PDF’s, Word-bestanden en andere documenten kunnen ervoor zorgen dat de e-mail die jouw salesteam verstuurt in de spammap beland. Bekijk dus altijd of je de verstuurde bestanden kunt verkleinen.

Analyseer de cijfers van je verstuurde content

Het allerbelangrijkste in het bekijken van je stats begint bij het achterhalen van de gemiddelde cijfers. Aan de hand van die informatie kan je een geautomatiseerd e-mailproces starten met marketing automation om op zeer persoonlijke, maar compleet geautomatiseerde manier je content te versturen en je prospecten op te volgen.

Ga op zoek naar deze cijfers:

  • de gemiddelde tijd die verstrijkt tussen het verzenden en openen van jouw e-mail;
  • de gemiddelde tijd die nodig is om een deal binnen te halen.

Duurt het bijvoorbeeld te lang voor de klant je mail opent? Stuur hem dan een friendly reminder en spoor hem of haar aan de mail alsnog te openen door bepaalde voordelen mee te geven. Wanneer er meer tijd dan gewoonlijk verstrijkt om een deal te scoren zou je een automatische reminder kunnen instellen om je salesmedewerker de klant te laten contacteren om te achterhalen waar de deal is vastgelopen.

Dit proces van klanten warmhouden noemt men ook wel eens lead nurturing en dat kan perfect met de juiste e-mailflow. Zo kan je doorheen heel de funnel een compleet op maat gemaakte flow opzetten die ervoor zorgt dat je meer klanten én deals binnenhaalt!

Bepaal naar wie je je voorstellen verstuurt

Weten jouw vertegenwoordigers naar wie ze moeten sturen? Als ze maar één contactpersoon hebben die de deal aan verschillende leden van de organisatie moet voorleggen, is de kans groot dat de verkoop voortijdig wordt gestaakt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van hoeveel partijen er over je voorstel beslissen.

Wanneer mogelijk, richt je je het best tot besluitnemer, ook wanneer dit via een tussenpersoon moet passeren. De reden? Zo is de kans groter dat de verkoop doorgaat.

Het gebeurt echter vaak dat meerdere stakeholders zich buigen over een deal. Volgens Gong zijn er gemiddeld 3 toegewijde stakeholders nodig om de rest te overtuigen. Met ‘toegewijd’ bedoelen we mensen die actief bezig zijn met jouw deal en bijvoorbeeld mailtjes beantwoorden. Bekijk even voor jouw organisatie hoeveel toegewijde stakeholders er gemiddeld zijn bij een succesvolle afgesloten deal en hoeveel er zijn bij een afgesloten deal zonder verkoop. Afhankelijk daarvan kan je je verkoopteam inzetten om meerdere stakeholders op de kar te laten springen.

In snackvorm

  • Deals worden vaak belemmerd door onvoldoende opvolging. Besteed niet alleen aandacht aan de bovenkant van de funnel, maar investeer ook in de onderkant door kwaliteitsvolle prospecten te blijven triggeren.
  • Optimaliseer je verstuurde content. Werken alle links goed? Sturen ze de prospect naar een veilige omgeving? Zijn je bestanden niet te groot? En heeft iedereen de juiste rechten verkregen? Besteed hier extra aandacht aan, zodat jouw communicatie niet in de spammap terecht komt!
  • Doe wat met je mailing stats. Het allerbelangrijkste in het bekijken van je stats begint bij het achterhalen van de gemiddelde cijfers. Aan de hand van die informatie kan je een geautomatiseerd mailproces opstarten met marketing automation om op zeer persoonlijke, maar compleet geautomatiseerde manier je content te versturen en je prospecten op te volgen.
  • Weet naar wie je je communicatie verstuurt. Indien mogelijk, stuur je best altijd naar de besluitnemer, maar weet dat in de meeste gevallen er meerdere stakeholders zich buigen over jouw voorstel. Ook hier leg je best een gemiddelde vast van betrokken stakeholders.