Uit een onderzoek van MarketingSherpa blijkt dat een marketingstrategie met buyer persona’s gemiddeld 124 procent meer rendement oplevert dan eender welke andere marketingstrategie.

En dat is logisch.

Want je buyer persona’s geven je een perfect beeld van je ideale kopers. Zo vertellen ze je onder meer wie ze zijn, waar je ze kan bereiken, wat hun pijnpunten zijn, enzovoort.

Heeft jouw organisatie nog geen buyer persona’s opgesteld? Hoog tijd dan om hier iets aan te veranderen!

Wat zijn buyer persona’s?

Volgens de definitie van Hubspot houdt de correcte buyer persona volgende zaken in:

 • Een fictieve representatie van je ideale klant;
 • Echte data rond de demografie van je ideale klant en zijn online gedrag;
 • Aangevuld met onderbouwde inschattingen rond zijn persoonlijk verleden, zijn motivatie en zijn pijnpunten.

Het is met andere woorden dus een zeer specifieke omschrijving van de doelgroep die het beste past bij je bedrijf en het hoogste conversiepercentage genereert.

Waarom zijn deze onmisbaar voor je bedrijf?

We gaven eerder al aan dat buyer persona’s voor een beter rendement zorgen binnen je onderneming, maar daarnaast zorgen zij ook nog voor tal van andere zaken.

Volgende redenen geven dit ongetwijfeld weer:

 1. Buyer persona’s helpen je bedrijf een persoonlijkere aanpak op te zetten, doordat je je klanten beter leert kennen vanuit een demografisch en emotioneel standpunt. Je kan dus beter inspelen op hun noden en behoeften, wat maakt dat ze zich vanaf moment één meteen meer verbonden zullen voelen met jouw bedrijf.
 2. Buyer persona’s zetten alle neuzen in dezelfde richting. Tracht dus samenmet alle departementen binnen je bedrijfeen concreet profiel van wat voor jou de juiste klant is, op te stellen. Zo spreek je achteraf allemaal dezelfde taal en heb je allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk de klant helpen met haar aankoop en haar doel te verwezenlijken.
 3. Buyer persona’s zorgen ervoor dat je content feilloos is afgestemd op je doelgroep. Doordat je de pijnpunten en de beweegredenen van je ideale klant kent, kan je veel beter teksten voorzien die een antwoord bieden op hun prangende vragen.

Hoe stel je een buyer persona op?

Nu je weet waarom buyer persona’s belangrijk zijn voor je onderneming, is het ook van essentieel belang dat je weet hoe je zelf buyer persona’s voor jouw onderneming opzet.

Hieronder een kort stappenplan:

 1. Doe een grondig onderzoek van je huidige doelgroep. Hiervoor baseer je je best op de gegevens van mensen die reeds bij jou hebben gekocht, websitegegevens en social analytics, en ten slotte gegevens van de concurrentie.
 2. Identificeer de pijnpunten van je klanten. Voor welke problemen zoeken zij oplossingen? Hoe komt het dat dit hen tot op vandaag nog niet is gelukt? Social media kan je hier uitstekend bij helpen. Stel bijvoorbeeld rechtstreeks deze vragen aan je doelgroep via jouw bedrijfspagina of ga op zoek naar wat er over jou of over de concurrent wordt gezegd op social media.
 3. Achterhaal de ambities en de doelen van je klanten. Deze geven immers hun emotionele drijfveer weer en zijn perfect te gebruiken als boodschap voor één van je volgende campagnes of als tone of voice voor je marketingstrategie.
 4. Bekijk hoe jouw merk of bedrijf de klant kan helpen en doe dit door de voordelen van jouw product of dienst te achterhalen. Hiervoor leg je best de pijnpunten, ambities en doelen van je doelgroep samen, en bekijk je wat jouw product of dienst doet om hieraan bij te dragen. Let wel, kenmerken en voordelen zijn verre van hetzelfde! Kenmerken geven weer wat je product of dienst doet. Voordelen zijn erop gericht om het leven van de consument beter of gemakkelijker te maken.
 5. Zet je onderzoek om in buyer persona’s. Dit doe je door alle informatie uit stap één tot en met vier samen te leggen en gelijkaardige karakters te bundelen. Op basis hiervan creëer je een buyer persona met naam, jobfunctie en andere gedefinieerde eigenschappen. Je buyer persona dient eruit te zien als de beschrijving van een echte persoon, zonder je te specifiek te richten op bepaalde zaken en zo karakters uit te sluiten die mogelijks ook van belang zijn voor jouw bedrijf.

In snackvorm

Buyer persona’s zijn een onmisbaar gegeven voor elke onderneming.

 • Ze zijn de basis voor je bedrijf om een persoonlijkere aanpak op te zetten, doordat je je klanten beter leert kennen.
 • En dat vanuit een demografisch en emotioneel standpunt.
 • Buyer persona’s zijn ook op strategisch niveau een enorme meerwaarde, aangezien zij ervoor zorgen dat alle neuzen binnen een onderneming in dezelfde richting staan.
 • Ze geven je input voor doeltreffende content die feilloos is afgestemd op je doelgroep en hun prangende vragen beantwoordt.
 • Je kan buyer persona’s eenvoudig voor je eigen onderneming opzetten door eerst je huidige klanten, analytische gegevens en de concurrentie te bestuderen, en vervolgens de pijnpunten en de ambities van je ideale klant te achterhalen.