In deze aflevering van Revenue Lab bespreken Nico en Matteo hoe je vandaag omgaat met paid social campagnes. Want de targeting-opties slinken. En ook de verwachtingen van je doelgroep zijn helemaal anders dan enkele jaren geleden.

Begrijpelijk. Want de meeste bedrijven volgen de veranderingen binnen social media niet op de voet. Dus ze beseffen niet dat de kaarten vandaag anders liggen. Dus hoe ziet social advertising eruit? En wat mag je verwachten als je daar structureel mee aan de slag gaat?

Dit maakt een paid social campagne vandaag moeilijker

Vandaag brengt je doelgroep dagelijks zo’n 150 minuten door op sociale media. En dan bedoelen we alle socialmediakanalen. Zij zien dus ontzettend veel voorbijkomen. Maar er zijn vandaag extra drempels.

Zo is het tegenover 3 à 5 jaar geleden moeilijker geworden om de aandacht te vangen van je doelgroep. Zowel met je organische als paid content.

Je moet dus creatiever uit de hoek komen maar ook je targeting scherper stellen. Alleen: de targeting-opties zijn beperkter geworden, waardoor je breder moet gaan. En daardoor wordt het nog moeilijker om de aandacht te vangen.

Bovendien: er komen steeds meer concurrenten. En zij adverteren ook. Gevolg? De kosten stijgen en je kan minder opvallen. Je ziet dus dat paid social ads een heel andere invulling hebben gekregen.

Het probleem met targeting-opties

Bij LinkedIn en Google Ads zijn er targeting-opties die in de VS wel beschikbaar zijn. Op Linkedin bijvoorbeeld kan je de omzet van een bedrijf raadplegen.

In België is dat moeilijker: er wordt minder geïnnoveerd op de targeting-aanpak. De parameters bij ons zijn zaken zoals: jobfunctie, anciënniteit, sector, en type organisatie.

Ook de doorklikratio’s dalen

Je mikt op je doelgroep via paid social campagnes. Maar je moet hen ook van het platform krijgen. Naar je landingspagina bijvoorbeeld. Of je website. Ook dat wordt lastiger: we zien de doorklikratio’s alleen maar dalen.

Je moet je social campagnes dus anders benaderen. Vroeger dienden ze om mensen naar de website te krijgen en daar te doen converteren. Zorg vandaag dat je gebruiker je content direct in de feed kan raadplegen.

Zeker in een awareness-fase is er geen noodzaak meer om een gebruiker te laten doorklikken naar een website. Net daarom is video zo interessant: je kunt je boodschap direct overbrengen in de feed.

Je vorm moet dus anders om succesvol te zijn met social media. De content moet meteen consumeerbaar zijn.

Waarom engagement-retargeting populair werd

De afgelopen jaren zette iedereen in op retargeting. Dat rendeerde goed. Sinds een jaar zien we dat engagement-retargeting populair is geworden. Want mensen laten doorklikken naar de website lukt minder goed.

Je blijft dus best binnen hetzelfde platform. Dat zien we vaak misgaan bij bedrijven. Wat is de rol van je socialmediacampagne? Dat is niet mensen naar de website brengen maar ze binnen hetzelfde platform houden. Die mindset moet je in je achterhoofd houden.

Dodelijke zet: alléén inzetten op de DO-fase

Bedrijven willen vaak een campagne opzetten in de DO-fase die meteen leads opbrengt.
En ja, dat is zinvol.

Maar doe je alleen maar dat? Dan zit je in een doodlopend straatje. Je DO-fase gaat alleen maar blijven draaien als je de juiste acties onderneemt in de andere fases.

Iedereen zoekt een manier om de ROI van marketinginspanningen te meten. Dan is het verleidelijk om campagnes op te zetten die meteen contacten genereren.

Maar dat is niet de manier waarop mensen social media gebruiken. Dus dat hou je niet vol. Je krijgt een lage ROI – en geen nuttige contacten voor je business.

Vergeet conversie even: breng je verhaal

Vergeet de meetbaarheid en zie het als een kans om je verhaal consistent te brengen naar je ideale doelgroep. Daar is sociale media voor gemaakt en waar de beïnvloeding gebeurt. En de conversies hoeven niet via social media te gebeuren of toch niet vanaf de start.

Want dat zien we vaak: bedrijven starten met social campagnes die meteen op conversie mikken – zonder ooit in de feed van de doelgroep gepasseerd te zijn. Dat is heel moeilijk en teleurstellend als je weet dat de aandacht moeilijker wordt – en dat er steeds meer spelers zijn.

Breng je verhaal in de SEE-fase – de fase waarin je doelgroep zich aan het oriënteren is. En zorg dat je consistent aanwezig bent. Probeer in de THINK- en DO-fase een actie te ontlokken die één stapje verwijderd is van de uiteindelijke conversie of die daar dichtbij zit.

Ook de leertijd van het platform waarop je adverteert is niet vanaf dag één optimaal. Als je dan maar 10 dagen wacht op resultaten, dan lukt het niet. Je hebt echt een geïntegreerde aanpak nodig.

Je verhaal met video vertellen: het loont

Bedrijven met succesvolle cases in social brengen expertise of relevante inhoud in videovorm.

Ook een interessant cijfer: 75% van de socialmediagebruikers verkiest video om informatie te consumeren.

Die bedrijven met succesvolle cases bieden dus video in de SEE-fase en bieden via engagment-remarketing vervolgstappen aan.

Kortom: social is substantieel veranderd in je strategie. Vroeger een belangrijke leadgenerator, vandaag vooral een weg om je verhaal te brengen en vertrouwen op te bouwen. Waar uiteindelijk business uit kan komen.

Met die nieuwe realiteit moet je aan de slag. Maar het is een opportuniteit om je verhaal creatiever te brengen. Om eruit te springen.

Samengevat:

  • Je doelgroep besteedt dagelijks zo’n 150 minuten op sociale media
  • Aandacht vangen met je organische en paid content is moeilijker geworden
  • Ook de targeting-opties zijn beperkter geworden
  • Hou je doelgroep op het platform: de doorklikratio’s naar landingpagina’s dalen
  • Breng je verhaal: conversies hoeven niet via sociale media te gebeuren
  • Video werkt: 75% van de socialmediagebruikers verkiest video
  • Richt je niet uitsluitend op koopklare gebruikers in de DO-fase