In deze aflevering van Revenue Lab krijg je van Nico en Matteo 5 gouden tips waarmee je als revenue-marketeer 10 jaar voorsprong neemt op je peers. Ze vertellen wat ze zelf hebben geleerd. En hoe je dat koppelt aan de opkomende trends binnen digital marketing.

Tip #1. Vlieg niet direct in de actie

Stel: je gaat als marketeer in een bedrijf werken. Je bent enthousiast dus je gaat aan de slag met de marketingbriefing. Duik dan niet in de campagnes, en begin niet meteen blogartikels en e-mails uit te werken.

Neem de tijd om tijdens het eerste kwartaal de business 100% te begrijpen. Ga bijvoorbeeld met de salesmensen op pad en probeer de processen te snappen.

  • Hoe worden deals gesloten?
  • Hoe zijn ze tot een bepaalde doelgroep gekomen?
  • Wat zijn de marges?
  • Wat zijn de best presterende producten of diensten?
  • Wat is de doorlooptijd?
  • Hoe is alles geconfigureerd in het CRM-systeem?

Kortom: alle informatie die niet standaard in een briefing zit. Daardoor ben je niet zuiver uitvoerend bezig, maar kun je ook strategisch meedenken als marketeer.

Als je de business goed begrijpt, moet je dat aftoetsen bij klanten. Pas daarna kan je de marketingstrategie bijsturen of versnellen.
Zeker jonge marketeers die ergens starten, zijn terughoudend tegenover de aanpak die we net beschreven.

Deze marketeers willen gewoon de zaken voltooien die van hen verwacht worden. Ons advies? Probeer toch die strategische bril op te zetten en de business te begrijpen. Zo start je op het juiste fundament.

Tip #2. Durf naar buiten te komen

Bouw een personal brand. Dat leert je hoe je dingen presenteert. Toon waar je organisatie en jijzelf mee bezig zijn. En deel die relevante inzichten met je netwerk.

Wees niet bang om je professionele leercurve te delen om zo nieuwe dingen te ontdekken. Je hoeft geen tien jaar te wachten om je inzichten te delen. Of je nu van de schoolbanken komt of niet: zet die eerste stappen. Hoe sneller je ermee begint, hoe meer je gaat leren, en hoe meer snelheid je pakt.

Tip #3. Focus op essentials

Staar je niet blind op de zee van metrics die er vandaag zijn.

Als je start in een bedrijf, probeer dan de 5 belangrijkste metrics te vinden die bijdragen tot de groeidoelstellingen van het bedrijf.

Metrics zoals time-on-site, bounce rates en hoeveel pagina’s er bekeken zijn, zijn in veel gevallen niet belangrijk. Er worden veel rapporten opgesteld die eigenlijk de conclusie hebben dat er geen resultaten zijn. Dat is tijdverlies.

Tracht als marketeer data en analyses goed te begrijpen, maar probeer er niet in te verdwalen. Maak heel bewuste keuzes qua metrics zodat je met de juiste dingen bezig bent. In een rapportage zijn niet die honderd cijfers belangrijk, maar wel de conclusie. Wat is de volgende stap? Wat leren we hieruit? Daar moet je zo snel mogelijk naartoe.

En ook: maak het relevant voor de persoon aan wie je rapporteert. Stel: je moet rapporteren aan management, een marketingmanager en een salesmanager. Die profielen hebben andere bezorgdheden.

  • De salesmanager wil weten of er voldoende leads zijn.
  • Management kijkt naar de algemene omzet.
  • Een marketingmanager kijkt eerder naar de verschillende fases in het marketingproces, van awareness tot leadgeneratie.

Kijk dus goed wat je collega’s belangrijk vinden binnen hun rol en stem daar je rapportage op af.

Tip #4. Leer elke dag iets bij over je vakgebied

Het moment dat je jezelf verplicht om nieuwe inzichten op te doen, ga je als marketeer 3x sneller. Al die inzichten kun je meenemen in je strategie. En er zijn bronnen genoeg vandaag: podcasts, e-books, blogs, mentors, cases, netwerkevents …

Ga dus zeker op zoek naar inspiratie. Dat helpt je om bij te blijven en scherp te blijven. Tip: vraag aan meer ervaren marketeers wat zij volgen. Dat is interessanter dan zelf via Google de beste blogs te gaan opsporen.

Tip #5. Leer CRM beheersen vanaf de start

Twaalf jaar geleden was CRM de speeltuin van het salesteam. Onterecht: er zit een schat van informatie in voor marketeers.

Dus duik er meteen in en vraag iemand van het salesteam om CRM uit te leggen. Hoe je er inzichten kunt uithalen om je campagnes beter te maken. Dat geeft je vanaf de start een voorsprong.

Zo kun je meepraten over dealwaardes en pipeline-lengtes en word je door je salescollega’s ernstiger genomen.